KS: Velkommen til Danmark

Hej. Jeg er dansker.
Jeg tror på menneskets evne til at tænke selv. Jeg tror på, at det var godt, at Martin Luther gjorde oprør imod paven for mange hundrede år siden, og startede det, vi kalder reformationen. Han pillede en hel del autoritet ud af kirkens mænd, og det tror jeg var en god ting, for vi har jo ingen garanti for, at folk, der kalder sig gode, også er det.

Senere, meget senere, i Danmark, overlod kongen magten til et parlament, og sideløbende blev sandheden om Gud – om end meget langsommere – overladt til det enkelte menneske at afgøre. Det er glimrende, for hvis der er en Gud, har han nok ikke skabt nogle med mere sjæl end andre. Det ville være hjerteløst overfor de uheldige.

Her i Danmark har vi godt nok en folkekirke, og nitten ud af tyve er medlemmer, men kun én ud af tyve kommer jævnligt i kirke. Det er fordi vi danskere er mindre religiøse end mange andre. Men vi er mere troende end svenskerne, som til gengæld går mere i kirke. Vi danskere tror ikke længere på, at Gud lader sig spærre inde i huse, som forfængelige arkitekter bygger.

Vi tror heller ikke på, at Gud lader sig definere af folk, der kalder sig Messias, Profet eller Pave. Vi tror mere, Gud er et ord for noget, der i den grad overgår vores forstand, at vi har ladet de dummeste iblandt os beholde deres tro, fordi den ikke er dummere end de klogestes tro. Det er jo netop kun tro, og altså ikke viden, som jo er det modsatte af tro.

De fleste af os danskere mener, at kvinder er lige så meget værd som mænd, men at de er anderledes. Nogle af os mener endda, at vi skal opgive at forstå hinanden, og i stedet bare respektere hinanden. Det er noget, som er ret svært, fordi respekten ikke kun ligger i ordene, men også i holdningen bag ordene. Og det er holdningen bag ordene, der får mennesker til at blive sure på hinanden. Holdningen er til at misforstå, med mindre den er netop respektfuld.

Vi danskere har vænnet os til at respektere folks plads i køen, og at stemme efter vores overbevisning vel de demokratiske valg. Men vi har også lært, at aviserne er fulde af løgn, og at folk, der har mange penge, kan sætte en dagsorden. Det er noget, der foregår i USA.

Velkommen til Danmark, en lille lomme i verden, hvor ingen tror, der foregår noget, men hvor vi egentlig er tæt på at løse magtens problem: at folk tror på den!

Reklamer

3 kommentarer to “KS: Velkommen til Danmark”

 1. LilleQ Says:

  Velkommen i det nye år også….ang det med at skrive sex i overskriften, tror jeg er brugt så meget af nogen for netop, skaffe sig læsere…sex, skal ikke misbruges, heller ikke i overskriften 😉

  læste i øvrigt dit indlæg om sex og bla bla… havde ikke ord at tilføje og syntes “læst” eller “set” er for “det forsømte forårs agtig”..godt nok går vi i livets skole, meeeen 😉

  godt nytår Knud

 2. knudsandbaek Says:

  😀 I lige måde, jo, LilleQ

 3. knudsandbaek Says:

  “[…] at folk, der har mange penge, kan sætte en dagsorden. Det er noget, der foregår i USA.”

  OBS: Amerikanernes forbrug er (stadig) dobbelt så stort pr. indbygger end europæernes. Der er derfor større økonomiske interesser på spil.

  Amerikanerne er fanget imellem driften til et usundt forbrug (drevet af reklamen og af industriens forestilling om “hjælpemidler”) og driften til at helbrede følgerne af samme forbrug.

  Man tjener altså dobbelt på dem: både ved salg af lort og ved salg af medicin til at dæmpe bivirkningerne af lortet.

  Måske er udtrykket “bivirkninger# det helt rigtige at anvende i beskrivelsen af forholdet mellem forbruger og producent: Hvor store bivirkninger er der ved brugen af/tilvænningen til jeres produkt, og har i aktier i den industri, der sælger piller imod følgerne?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: