KS: Tobin-skat, igen igen igen…

 

Tobin-skat – igen

 

Den reaktionære franske præsident og svorne nyliberalist Nicolas Sarkozy er pludselig sprunget ud som verdens fremmeste tilhænger af ’kontrolleret kapitalisme’ og har under den eksploderende krise arbejdet ihærdigt for at få indkaldt til et topmøde for de største økonomien for ’at lægge grundstenen for et nyt internationalt finanssystem’. Indgreb i økonomíen fra den kapitalistiske stats side, eller koordinerede indgreb fra mange staters side, er nu ikke et fy-ord, men påtrængende nødvendigt – og derfor godt.

 

Citatet stammer fra en hjemmeside med overskriften:

Det 21. århundredes kapitalisme

Leder
Kommunistisk Politik 21, 2008″

Og det kan jo undre, at bankverdenen blev reddet af det, som liberalister altid har kæmpet imod. Den er som et lille barn, der ikke ville spise, men nu siger tak for mad, fordi det erkender, at det sgu nok var mad, der manglede. Finansverdenen havde brug for en overvågende instans, men opdagede det først, da den var på spanden.

I Sveriges Radio (P1) taler man om, at uden staternes indgriben havde bankverdenen været i ruiner. Om dette er sandt, er der jo ingen der ved. Det kan jo tænkes, at den ultra-liberale idé om det fuldstændig frie marked har noget på sig. Man kan sige, at uden love vil der komme noget andet, og det ville ende det samme sted: nogen sidder alligevel med alle pengene og bestemmer derfor mere end alle andre. Enten takket være demokratiet, eller takket være noget andet, som gjorde hans økonomiske vækst mulig.

Men demokrati er jo i udstrakt grad kompromis’ets arena. Økonomi er derimod kompromisløs: Den stærkeste vinder. Med mindre en konkurrencelovgivning forlanger mindst tre aktører el. lign., hvilket forhindrer den stærkeste i at opkøbe alle sine konkurrenter. I sig selv fører konkurrencen nemlig altid kun til én vinder. Og demokratiet indeholder jo som bekendt mere end ét menneske, så det jo sætte grænser for den frie konkurrence.

Uden regler ville fodbold også være praktisk umulig, og som idé absurd, grænseløs og opløst i ingenting. Og problemet er nu, at hele verden har brug for fair regler, men verden er unfair. Svenskerne mangler olie, araberne mangler en grund til at komme i omdrejninger. ”Mangler” bør være i citationstegn, for man mangler kun det, man bestemmer sig for at ville have. Vi er børn af folk, der i millioner af år intet havde andet end sten at kaste med.

Men i samme øjeblik tanken om internationale, fair regler er tænkt, begynder de privilegerede at arbejde for at beholde deres privilegier. Det er som talen om at ændre den måde, stemmerne tæller på i det amerikanske demokrati: Vinderen, der sidder med magten til at ændre det, vil ikke gøre det, fordi den har vundet! Alt arbejde for en ny verdensorden eller ”grundstenen til en ny verdensøkonomi” bliver automatisk saboteret af dem, der lige for tiden har fordel af den gamle. Vinderne har så at sige altid den bedste lobby.

Der er derfor altid grund til at være særlig opmærksom og kritisk, ja måske endda agtpågivende, når man hører synspunkter fra folk, der for tiden sidder med de bedste mastercards på hånden. Det er ikke nødvendigvis indsigt i sociale forhold og menneskelige behov, endsige en ansvarlig omgang med beslutninger, der for altid ændrer verdenshistorien (fx forskning), der har skaffet dem deres positioner.

Artiklen er i øvrigt læseværdig, trods dens rødder i det rødeste røde. Men forestil dig, at den var skrevet af Lars Løkke Rasmussen, så glider den sgu nok ned!

http://www.apk2000.dk/netavisen/artikler/klaus/08/kp21-s02.html

Reklamer

3 kommentarer to “KS: Tobin-skat, igen igen igen…”

 1. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Og nu har jeg bakset med de fede typer i en time.
  Jeg kan ikke få dem til at forsvinde.
  Der er fluer i suppen.

 2. Bo Says:

  Hey Knud, du er savnet på 24.dk, ikke blot de gamle ebbloggere men også dem der ikke ved de svner dig, det ved de først når du dukker op :mrgreen:

  Men med dene talenter for at skrive og digte, din musikalske side så er der bare grupper der higer efter en som dig, ja du kan jo lave din egen gruppe hvis du lyster, jeg vover at tro du har kikke derover, ja måske er du allerede i skrivnede stund med, men jeg har nu ikke set dig, men jeg begyndte også for alvor føst i går, håber vi “ses” derovre 😉

  Cheers B:o)

 3. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Jeg er vist nok på vej, Bo 😉
  Jeg har lige lidt skrive-pause…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: