KS: Tørklædet er en grøn ost med lys i!

 

Re: En hijab – mere end bare et tørklæde

 

Ja, enhver har jo ret til at gøre tørklædet til, hvad de har lyst til.

I 70’erne var partisantørklædet et symbol på revolutionen.

I 30’erne + var svastikaen nazismens symbol. Den sidste er i virkeligheden et gammelt soltegn, som nazierne stjal, fordi de ikke havde fantasi til at overgå folk, der levede for 4000 år siden!

 

Når man tænker på firefox’ logo, eller 3Ms, så virker det ikke umuligt at komme op med noget nogenlunde brugbart uden at plagiere stenalderen…

 

Men tilbage til tørklædet: dets oprindelse er altså tanken om at beskytte kvinden imod alle andre end hendes ejer. For ejerens skyld. At Muhamed lagde andet og mere i det, må være hans eget ansvar.

 

Har man nogen sinde set en kultur, hvor mænd render rundt og skjuler sig, som om de skammede sig over deres ansigter, eller i hvert fald håret? Tjah… Man har vel hørt om toupéer, og Ludvig den Fjortende gik med en paryk, som muligvis har givet ham hold i nakken. Men det er så ikke alle mænd og hele mandkønnet, der har skulle gemmes væk. Kun den enkeltes eget skaldede hoved, og kun af frivillig forfængelighed.

 

Ligestilling er essentielt vigtig for verdensfreden. Ligestilling er mændenes chance for at vågne op til et liv uden kvinden som tjenerinde, økonoma og luder/madonna.

 

Uden ligestilling er manden så at sige bundet, bastet og kneblet fast til sit ego; i en slags cirkulært logisk paranoia bestående af angsten for at miste og magten til at fastholde, tilsat alskens sludder om mandens fortræffelighed og kvindens skrøbelighed.

 

Det er Fanden malet på væggen med van(d)farver, og det løber af med tiden, når vejret skifter og naturnødvendigheden tvinger manden til at holde pause fra sin dagdrøm.

 

Ligestilling er mandens ilddåb: nu skal han få at se, om han er til noget i virkeligheden, uden støttehjul og skridtbind.

 

Ligestilling er en slags aktivering af manden, som i årtusinder har levet af kvindens overførselsindlevelse, om man så må sige (det må man godt). Nu skal han klare sig uden kammertjener.

 

Det er svært at forestille sig mange mellemøstlige kulturer, hvis man som jeg bor i Danmark, hvor ligestilling er ikke bare understøttet af lovgivningen, men også noget, de fleste tager for givet. Vi har love, der beskytter kvinder imod fyringer begrundet i køn eller endda graviditet.

 

I Saudi Arabien har de som bekendt noget nær det modsatte, nemlig love imod at kvinder kører bil. Rundt omkring i verden er kvinder blevet henrettet for bare at være i stue med mænd, der ikke ejede dem. Det gør kvinderne til slaver.

 

Men det gør altså også noget ved mændene. De bliver lige så forskruede som de love, der sender kvinderne i døden. Vi kan jo bare se på os selv: vi er dybt forskruede, selvom vi har lagt stenalderen bag os. Kampen for kvinders rettigheder har taget over 100 år, og den er langt fra færdig.

 

Men jeg vil vove at påstå, at religionen spiller ind også, for vi har jo herhjemme stadig mandlige præster, der er imod kvindelige ditto. Så religionen trækker nok den forkerte vej, med mindre man mener, at mænd skal ende som skrydende søelefanter i delirium, fuldstændig ligesom visse rige folk ender som lallende vrag af alt for mange penge og alt for lidt modstand.

 

Så tørklædet hænger altså efter min mening sammen med ligestilling, som igen hænger sammen med oplysning — af den type, vi normalt associerer med Oplysningstiden — som naturligvis hænger sammen med verdens bestæbelser på at skabe fred. “Sandheden skal gøre dig fri!”

 

En klog australier har sagt, at oplysning ikke handler om at opnå noget, det handler i stedet om at slippe af med noget, nemlig alle de forestillinger vi gør os om verden. Når det kommer til stykket aner vi ikke, hvad verden er for noget, hvorfor den eksisterer, og hvad det er for en sær fornemmelse, vi kalder bevidsthed.

 

Vi kender en masse sammenhænge. Men hvorfor de er der, ved vi intet om, absolut intet. Big Bang er ikke en forklaring på, hvorfor Big Bang indtraf — hvis det gjorde. Hvis universetss udvidelse, som visse astronomer påstår, accelererer, må Big Bang være et uendelig langtrukkent «svup!»

 

Oplysningstiden handlede om at slippe af med dé religiøse dogmer, der ét efter ét viste sig at være uden hold i virkeligheden. Sokrates måtte drikke gift, fordi hans næsten fanatiske skepsis truede datidens småborgerlige samfundsorden. Nutidens mennesker drikker sig bare halvt ud af en verden, der ikke forstår et hylende fis af deres sjæleliv (F#).

 

For nutidens oplysning handler om at slippe af med egoet! Undertrykt af religionen brød det ud i sang, da det omsider blev comme il faut at blive væk fra kirken, og endda dyrke sex søndag formiddag. Men straks var der nogle, der opdagede, at de kunne tjene penge på dette.

 

Hvis man kan holde egoet i den tilstand, det havde lige udenfor kirkedøren på vej til friheden, kunne man kanalisere dets energi over i kasse 1 ! Man skulle bare passe, pleje, og tale til alle de komplekser, kirken havde installeret, så kunne man forhindre en egentlig oplysning, dvs. at folk virkelig slap fri.

 

Nu er det stadig ok med sex søndag formiddag. Men kun hvis du har et arbejde, der giver dig overskud og status, og hvis du har et liv, der passer ind i det store, kommercielle billede. For forretning har overtaget religionens plads. Vi er ligesom de andre, men bruger andre statussymboler og har andre ledere.

Oplysningstiden er den eneste forskel. Men hvilken forskel…

 

Reklamer

Ingen kommentarer to “KS: Tørklædet er en grøn ost med lys i!”

 1. Mr Z Says:

  Problemet er bare at tørklædets religion har låst sig selv fast, – i sine egne dogmer.

  Så før der kommer en oplysningstid, skal den igennem en oplåsningstid.

  Og der er tilsyneladende nogen der har smidt nøglen væk.

 2. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Sådan var det også her, inden reformationen og alt det der 😉

 3. mærkbar Says:

  For mange unge piger er tørklædet blevet et oprør mod samfundets manglende forståelse og accept af deres tro, så de bruger deres tørklæder til at signalere, at de er stolte af deres kultur og tro.

  /mærkbar

 4. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Hvis grunden er manglende forståelse af deres tro, burde alle med en misforstået tro gøre noget tilsvarende. det er ikke tilfældet. Altså må der være flere ting, der spiller ind.

  Og jeg tror faktisk, at muslimer er dybt berørte af ekstremisterne, både direkte – og igennem reaktioner fra ikke-muslimer på ekstremisterne. Spejlingen kan få dem til at vende aggressionen imod alle andre end ekstremisterne, som jo er ret svære at vende noget som helst imod, da de kryster i deres kroge og ikke står frem med meninger til åben dialog.

  Så de bruger muligvis tørklædet som signal til samfundet, men det er et tveægget sværd – og ret misforstået efter min mening. At bruge friheden til at gøre oprør imod friheden forekommer mig direkte tåbeligt, om ikke endda dæmonisk, dybest set!

 5. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Overskriften skulle have været noget med ligestilling!

 6. Edderkoppen Says:

  #3

  Der findes mange forskellige religiøse symboler. Men tørklædet er det eneste, der alene er forbeholdt det ene køn. Der er åbenbart mange stolte kvinder, men ingen stolte mænd?

  Alle andre symboler, jeg kan komme i tanke om, kan bæres af begge køn og tages af om nødvendigt, uden at den ene eller den anden bedstefar i himlen bliver vrissen – eller de religiøse medløbere i øvrigt. Men tørklædet skal bæres altid og over alt. Og det kan have alvorlige, endda fatale konsekvenser at tage det af. Alt dette adskiller tørklædet væsentligt fra andre religiøse symboler.

  Det er muligvis et valg for nogle i vores del af verden. Men det er bestemt ikke tilfældet, hvis man tager til mange af de muslimske lande. Og de kvinder, der vælger at bære et symbol, der reelt er en fodlænke for andre, burde måske tænke lidt mere over, hvad det er for en del af deres kultur, de ønsker at signalere stolthed over?

 7. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Jeg synes det samme som Edderkoppen.

 8. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  På en måde er det lidt af et udtryk for ligestillingen i Danmark, at muslimske kvinder ligefrem kan vælge hijab’en til!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: