KS: Dangerous Knowledge (BBC), Logisk bevis for logikkens begrænsning

 

Denne video fra BBC omhandler bl.a. et bevis for, at ikke alle sande teorier kan bevises, samt et bevis for at man ikke kan finde ud af, hvilke sande teorier, der ikke kan bevises. Og meget mere. Jeg fandt den så interessant, at jeg ville bebyrde interesserede med den, sådan, bare for at spilde deres tid, så kan de lære det!

Desværre er den delt i ti, men det er ligesom små episoder, man kan gemme på – som karameller.

 

 se også link til BBC nederst

 

 

BBC’s egen side med den gratis video i ét stykke

Reklamer

Ingen kommentarer to “KS: Dangerous Knowledge (BBC), Logisk bevis for logikkens begrænsning”

 1. Piraten Says:

  På BBC-siden du linker til nederst, har andre kommenteret filmen. Der er blandt andre en Thomas Farrell, der har indvendinger mod filmens titel:

  “Turing wasn’t driven insane by his knowledge. Turing was driven insane because his ungrateful nation jailed and tortured him because he was gay, and forced him to undergo hormone treatments that resulted in him growing breasts. Frankly I think most sane men, if treated in that manner, would at least consider suicide, and many would do it”.

  Det udsagn, Thomas Farrell leverer, bakkes op af engelsk wiki:

  “Homosexuality was illegal in the United Kingdom and regarded as a mental illness and subject to criminal sanctions. In 1952, Arnold Murray, a 19-year-old recent acquaintance of Turing’s, helped an accomplice to break into Turing’s house, and Turing reported the crime to the police. As a result of the police investigation, Turing acknowledged a sexual relationship with Murray, and a crime having been identified and settled, Turing and Murray were charged with gross indecency under Section 11 of the Criminal Law Amendment Act of 1885. Turing was unrepentant and was convicted of the same crime Oscar Wilde had been convicted of more than fifty years before”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing#Prosecution_and_death

  Det var altså statens viden om at Alan Turing var homoseksuel, der var farlig for Turing. Det var ikke hans matematiske viden, der kostede ham livet, men hans afvigelse fra den vedtagne norm omkring homoseksualitet, der drev ham i døden.

  Jeg gik selv død i filmen straks jeg hørte at Georg Cantor troede at han var Guds budbringer via matematikken. For ethvert barn, eller enhver barnlig sjæl, der har oplevet kvaler med matematikopgaver og især mængdelæren, som samme Georg Cantor er ansvarlig for, vil jo vide, at manden var en ren djævel og altså dermed umuligt kunne være Guds budsbringer 😉

  På grund af mit eget forhold til matematikken, den er alt for kompliceret, så kan jeg altså slet ikke betragte filmene som karameller, men nærmere som en slags bitre piller, der ikke er nogen grund til at sluge 😉

 2. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Jeg er ikke enig!
  Jo, fordommene var farlige for ham.
  Men han blev også småtosset af at begrave sig i tanken om matematikkens begrænsning. Det er simpelthen en tænkemåde, der medfører en risiko for gak i låget. Som de siger i filmen: bevidstheden tænker over bevidstheden, som tænker over bevidstheden, som tænker osv.

  Det handler egentlig om at acceptere, at en lille del af en stor verden naturligvis ikke kan komme på afstand af denne verden og analysere den uden forstyrrende deltagelse. At den verden, jeg undersøger, ændrer sig med mig, og at min opfattelse af verden både påvirker den og slører den for mig.

  Dette problem kan, som psykologen siger, ikke løses matematisk. Det er et filosofisk problem eller paradoks. Og løsningen er som nævnt i filmen Gödels og Turings tillid til og anvendelse af intuitionen til at komme forbi matematikkens grænser.

  Og uden at komme nærmere ind på det, beskriver programmet en anden side af det kvantefysiske forhold, at vi ikke kan undersøge tingene på det ekstreme mikroplan uden at påvirke dem, hvorfor resultatet afhænger af os.

  Så, ikke nok med at atomerne indeholder langt mere afstand mellem deres bestanddele, end de rummer betanddele – så de i realiteten næsten ikke er der. Men deres bestanddeles bestanddele opfører sig, som om de var en forlængelse af vore idéer, så at sige.

  Så der er nok at blive gak-gak over 😉

 3. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Angående bevidstheden, der tænker over bevidstheden, der tænker over bevidstheden, der tænker osv.:
  Gad vide, hvad der gik genne Buddhas hoved i de 7 år, han angiveligt sad og mediterede under et morbærtræ!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: