KS: Autoritetstro og selvstændighed

Der er to kulturer, der ikke kan forstå hinanden her i Danmark. Det sagde en sociolog engang for vel omkring fem år siden i DR P1. Det drejede sig om arbejdsgivere og arbejdstagere. De, der er lønarbejdere, forstår ikke lederens mange problemer. Og leden forstår ikke deres. De forstår heller ikke hinandens måde at tænke på.

Dette har en parallel i overskriften: de autoritetstro forstår ikke dem, der tænker selvstændigt, og omvendt. I historiebøgerne nævnes begge typer menneske ofte, faktisk i enhver konflikt, der omhandler religiøse spørgsmål. Og religion er ikke den sidevogn, moderne mennesker kan få øje på. Den er først for ca. 100 år siden blevet reduceret til en privat sag for folk, der er lidt anderledes.

Overalt i vor kultur ses reminiscenser af religionen. I vor holdning til erotik. I vor holdning til videnskab og filosofi. I vor holdning til autoriteter. Sex er stadig tys-tys. Fagfolk er stadig enten inde eller ude, og man lytter til dem med respekt, snarere end med opmærksomhed og skepsis.

Og de, der ønsker at undersøge alt og stille spørgsmålstegn ved alt kan ikke forstå dem, der foretrækker at slå det hen, at melde sig ind i en flok med en leder, og at følge denne leder. Det er som om de to grupper taler to forskellige sprog. Og det gør de også.

Den ene gruppe foretrækker at gennemtænke og forstå, den anden foretrækker at lade være. Den ene type hader at få besked på, hvad den skal gøre, den anden elsker det. Naturligvis er det ikke to typer, men to yderpunkter på en linje, og alle befinder sig et sted imellem disse yderpunkter.

Men fordi der er en klassedeling i samfundet og en dogmatik i både fagvidenskab og religion, har folk en tendens til at trække væk fra dilemmaet i midten og ud på én af fløjene. Det minder lidt om amerikansk politik, med republikanere og demokrater.

Denne polarisering bidrager til at komplicere kommunikationen mellem mennesker, og til at sprede mistro blandt folk, der egentlig bare har tendenser til det ene eller det andet. Så idet folk søger det enkle valg af side, er de med til at komplicere tingene, og på denne måde gøres enkle ting indviklede, idet mennesker søger væk fra det let komplicerede, dilemmaet og balancegangen, og ud til det ensidige, som kræver masser af energi til fortrængning og bortforklaring.

Det minder lidt om at lære at køre på cykel: Sålænge Far holder stangen i bagagebæreren, er det nemt. Men når Far slipper, er det næsten umuligt at klare sig uden ham. Det er bedre at prøve sig forsigtigt og langsomt frem med en sadel, der sidder så lavt, at man let kan sætte en fod ned og selv genfinde balancen. Man skal altså lære tingene rigtigt fra starten af, og ikke lære at køre med far i hånden.

Min søster lærte at gå med mors hånd i sin. Hun kunne derefter ikke gå uden at holde mors hånd. Så fik hun en ske i stedet for hånden, og så gik hun. Hun kunne altså godt, men troede ikke, hun kunne. Og dette er autoritetstroen i en nøddeskal: Vi tror ikke, vi kan selv, men det kan vi godt.

Og dette fænomen burde man lære børn om i skolen, hvis man da ikke allerede gør det. Det burde være en del af pensum, det burde stå i lærebøger beregnet til at blive læst af børnene, ikke kun i lærebøger for lærere. Vi burde have det samme forhold til pædagogik, som vi efterhånden er ved at få til helse. For det er sundt at få at vide, at man kan selv!

Det er så ikke godt for omsætningen. Hvis alle går og helbreder sig selv med urter, der vokser i skoven, så går hjulene jo i stå for medicinalindustrien. Men måske er pengenes autoritet heller ikke så sund, som økonomerne gør den til? Tilsyneladende ikke, hvis man kaster et blik på aktiekurserne for tiden.

Delinkventen (pegefingeren), fanget med en sort streg i panden, som er gledet ned. Stregen, altså. Pegefingerens, altså. Delinkventens pegefingers pandes streg, altså. Jeg begriber ikke, hvorfor folk altid skal pege på den streg!

Reklamer

Ingen kommentarer to “KS: Autoritetstro og selvstændighed”

 1. Bjorgit Says:

  “fy fy skamme- det MÅ du ikke” ha- vi behøver ikke fortælle noget til nogen, så får ingen ondt i røven-
  selvfølgelig kan vi selv–hvis vi vil 🙂

 2. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Jamen, det gør jo så ondt i røven, dér hvor tegnedrengen sidder 😉

 3. Bjorgit Says:

  ha-ha-kan den mon tages ud????

 4. Danerland Says:

  Faktisk har forståelsen bredt sig imellem de to parter, startende med den syngende festabe Georg Poulsen fra Smedeforbundet.
  Så skilte økonomen Nyrup sig af med SID og mistede sponsorratet.
  Så kom de gode tider og fagevægelsen mistede medlemmer og indflydelse, men bevarede pamperiet.
  Så blev S totalt udvandet og mistede sin indflydelse.
  Nu er krisetider på vej og solidariteten burde øges.
  Men nu er en anden socialkrabat ved, at sprænge de sidste rester af ” tålt ” kærlighed imellem S og fagbevægelsen til atomer.

  Mere om dette senere.

 5. Frejdig Says:

  Det bedste ved de to parter er – at de ikke kan skilles ad. Den ene er intet uden den anden. 🙂

 6. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 3 Nej ❗

  # 4 Jeg ser både tegn på mere og på mindre forståelse mellem de autoritetstro – på begge fløje i folketinget – og de selvstændigt tænkende, som heldigvis er voksende i antal! Men hvis jeg har ret ang. polariseringen, så vokser antallet af autoritetstro også?

 7. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 5 DE to parter, du hentyder til, hører begge hjemme på samme side: de autoritetstro! Eller hvad?

 8. Frejdig Says:

  #7
  Ja autoritetstro på den måde, at den klasse som de begge mener at tilhøre er noget uforanderligt noget.

 9. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Den herskende klassse, dvs. den klasse, der har pengene og dermed magten, ville være ilde stedt uden underklassens autoritetstro. Men den er selv autoritetstro – på en sært underbevidst, ureflekteret oganti-filosofisk måde…

 10. Frejdig Says:

  #9
  Nemlig.

 11. Piraten Says:

  Glimrende indlæg Knud. Billedet kunne godt ligne en ung Bertel Harder med løftet højre(orienteret) pegefinger 😀

 12. Storfornuften Says:

  Knud Sandbæk Nielsen
  Det er et meget interessant indlæg, der giver stof til eftertanke.

 13. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 10 lige nemt!
  # 11 Det er nemlig det, det er 😉 Tak 🙂
  # 12 Og jeg var ude at plukke svampe forleden. Stof til eftertanke! Og også interessant 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: