KS: Der findes ingen kunst!

Jeg vil påstå, at kunst er en forestilling inde i folks hoveder, og at der ingen kunst findes!

Det er en idé af samme kvalitet som religion: den findes ikke, før nogen påstår, at den findes.

At der har været kunstnere i historien skyldes, at folk altid har levet i små båse. Smedelauget, bagerlauget, tømrerlauget – og kunstnerne.

Enhver kan lære alt. Men folks trang til at føle sig sikre gør, at de kalder Leonardo Da Vinci for “kunstner”, skønt han var mange andre ting: arkitekt, ingenør, opfinder, sanger, lyrespiller, guldsmed, bronzestøber, svømmer, dykker, og opfinder af 1000 ting, bl.a. den spejlvendte skrift – for bare at nævne nogle af de ting, han “var”.

Men hans malerier går idag for millioner, fordi folk, der sandsynligvis ikke forstår kunstens mulige budskab til menneskeheden, har en garanteret god investering i kunsten. Dette skyldes igen sikkerheden i hans navn. Som igen skyldes enigheden om hans evner, som skyldes enigheden om hans evner, som skyldes enigheden om hans evner, som skyldes enigheden om hans evner, som skyldes enigheden om hans evner.

Det er altså noget decideret religiøst.

Kunstens mulige eller påståede budskab til menneskeheden er netop, at det hele foregår i vort sind! At vi alle har evnen og magten til at ophøje hvert sekund og hver en detalje i livet til en stor oplevelse af kosmisk, guddommelig kvalitet.

Det er ikke billedet af Mona Lisa (La Gioconda*), der er kunstens essens, det er SINDbilledet, det er betragterens psyke, der rummer essensen.

Hvis Gud siger til dig, at du evner og magter at elske, er det ikke ordene: “Du evner og magter at elske!” der er evnen og magten. Ordene er tomme, indtil du giver dem mening og dermed bruger dem – til at lære at elske!

Ligeså med kunsten: den er ikke andet end et vink med en vognstang, og det er op til enhver at opfatte vinket!

Hvis ikke vi havde kunsten, ville Gud finde andre måder at gøre os frie og selvstændigt tænkende på. Han ville inspirere os med et vissent blad, en blomstrende eng eller en bukkende ged!

Og der er ingen fri, selvstændig eller skabende tænkning i at samle på billeder af berømte maleres frønnede lærreder for penges, æres eller et socialt netværks skyld. Det er i hvert fald prøvet længe før!!!

* http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071123172510AAwcN3N

Her påstås det, at Lisa Giocondo var motivet (der er vist delte meninger om Mona Lisa!), og at hendes navn betyder Let i sindet (letsindig?), eller let om hjertet, måske frimodig?

Er dette kunst? I så fald fordi det forestiller kunst? Beskåret efter smag?

Det er faktisk enhver beskåret at bestemme, hvad kunst er.

Det hører nemlig ikke hjemme i videnskabens verden.

Det hører hjemme i postulaternes verden, i sindets og subjeltivitetens verden.

Ofte er det dog flertallet, der tager fejl, netop fordi det er subjektivt, og et flertal kan kun være subjektivt ved demokratiske afstemninger, som i deres natur udelukker objektivitet i og med det umulige i at to mennesker skulle kunne være totalt enige i alt, og at de skulle kunne evne at formulere denne enighed på en måde, som ville gøre det muligt for dem at forstå hinanden:

Total enighed er kun mulig i en ideel verden af fuldkommen oplysning,
noget som umuliggøres af vor position midt i verden!

Reklamer

Ingen kommentarer to “KS: Der findes ingen kunst!”

 1. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Dette begyndte som en kommentar til Astas indlæg: “Er det kunst?”
  http://asta2143.nationenblog.dk/2008/09/08/er-det-kunst/

 2. mcallan Says:

  Total enig Dunk !

  Hvad er kunst spurgte en. jeg svarede “Diskuterbare oplevelser”

 3. WUnite Says:

  Smukt sagt, jeg er enig 🙂

  Samme tid som vi bruger oceaner af penge på for mange ligegyldig kunst er der mangel på penge i det offentlige og nedskæringer.
  At kunstnere kan lokke mio ud af rige kunder der ikke ved bedre har jeg ikke noget problem med, men hvorfor skal staten købe så meget kunst?
  Når man ser kunst rundt omkring i landet har det ofte kostes flere mio selvom det ligner noget en 6 klasse kunne have lavet på en uge i projekt for under 1000kr i materialer!!!

 4. mcallan Says:

  Ja rådent ærtehalm hænger sammen som uløselige knuder …. Ta ham Per Arnoldi …. efternavnet lyder næsten købt …

  4 farver og en lineal … 300.000 kr. solgt af Per … og købt af staten ja Wunite HCAndersen var meget tæt på en sandhed der i dag står printet som et stort smukt egetræ, i “Kejserens nye klæer”

 5. Frejdig Says:

  Alligevel er der endda meget stor forskel på oplevelsen. Hvis det er god “kunst” eksempel Van Gogh kan de fleste nok se det, og hvis det er noget bras kan de fleste nok også se det. Så uanset om det foregår i hovedet på dig, er der alligevel stor forskel på oplevelsen. Og er det ikke det det handler om?

 6. mcallan Says:

  Jammen det er sku da der du rammer hovedet på sømmet … Frejdig ….. her handles børnehavekunst til flere hundrede tusinder …. fordi han eller hun har gået på statens kunstskole … så skal der fame fodres …

 7. Frejdig Says:

  #6
  Helt og totalt enig Mcallan. 🙂

 8. mcallan Says:

  Jeg har lige fået fjernet en hel stak blogs

 9. Sneglen Says:

  Jeg ikke hvad dét på billedet er. Men det er noget jeg hurtigt zapper væk fra – kunst eller ej. Jeg synes simpelthen det er grimt.

  Jeg kan heller ikke definere ordet kunst.

  I mit hjem omgiver jeg mig med malerier / ting jeg kan lide – kunst eller ej

 10. Asta2143 Says:

  Alt er kunst, eller intet.
  Det afhænger af øjnene som ser. Eller øret som hører osv.
  Kunstkenderne synes at vi almindelige dødelige ikke aner hvad vi snakker om og derfor ikke kan have en mening om kunst. Men det er jo bare ævl. Det er klart vi kan det. Vi er jo hverken blinde eller døve-:)
  Jeg synes ikke cola flasker er kunst. Jeg synes det er brugskunst. Derimod så kan jeg meget godt lide Matisse. Men om jeg ligefrem vil kalde ham for kunstner, det ved jeg ikke. Snarere maler.
  Det er op til diskussion
  Hilsner
  Asta

 11. Asta2143 Says:

  PS:
  God fortsættelse af debatten. Herligt!
  Hilsner
  Asta

 12. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 5. 6 og 10 Jeg vil lige (igen igen) referere, hvad jeg læste i Weekendavisen (eller også var det Illuderet Videnskab eller måske hørte jeg det i Danmarks Rart, jo) om en undersøgelse af folks musiksmag – det passer nok på kunst i almindelighed også:

  To statistisk tilfældigt sammensatte grupper mennesker fik lov at høre nogle stykker musik.
  Den ene gruppe fik at vide, hvilke numre, der var placeret hhv. højt og lavt på en hitliste.
  Den anden gruppe fik intet at vide om dette.
  Den første gruppe syntes bedre om de populære numre – i forhold til den anden gruppe.

  Min påstand er, at hvis man får at vide, at en van Gogh er netop dét, vil man se anderledes og mere interesseret på den, og derfor få noget andet og mere ud af den, end hvis man får at vide, at den er malt af et barn på seks år.

  Min påstand kan bakkes op af det fatum, at et dansk museum sidste år godkendte nogle malerier af en 5 – 6-årig dreng, indsendt i hans fars navn. Da man fandt ud af dette, tog man malerierne af programmet igen!

  Ligeledes kender jeg til en vin-ekspert, som roste en billig vin på en dyr flaske, efter at have skældt ud over en dyr vin på en billig flaske. han blev naturligvis meget stødt, da han fik det at vide 😆

  Det er med andre ord en kombination af navnet og beskuerens egen fantasi, der afgør, hvad man får ud af et maleri!
  Og det er dette princip, det er kunstens fornemmeste opgave at frisætte: at gøre folk bevidste om deres EGEN poetiske kraft og evne, snarere end at fremhæve og forevige kunstneren og dennes talent!

 13. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  Hvad jeg mener er, at kunsten er en egenskab ved mennesket, ikke en sjælden gave til nogle få individer.
  Kunsten er sjælens udtryk i en åndssvag verden, og alle mennesker har en sjæl.
  Naturligvis har nogle bedre kontakt med deres sjæl end andre, og kunstens opgave er at etablere kontakten til dette højere jeg, som vi alle sammen er i stand til at oprette eller afbryde kontakten med.

  Hvis du kan sætte pris på en van Gogh, er du en stor kunstner, og det er dig, der skaber oplevelsen, ikke van Gogh eller hans kunst!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: