Dovenskab er enhver opfindelses moder

Men dovenskab er tilsyneladende ethvert samfunds fjende. Hvordan kan det nu hænge sammen?

Hvis teknologien skal hjælpe menneskene, og hvis gode idéer handler om at gøre tilværelsen lettere og mere praktisk for menneskene, hvorfor er det da, at dovenskab er så ugleset og foragtet?

Hvis drivkraften bag boremaskinen er, at manden skal bruge færre kræfter og mindre tid på at bore et hul, hvorfor er samfundet da interesseret i, at han skal forsvinde ind i hullet og blive siddende fast dérinde, mens hans hænder arbejder på overtid?

Enhver bør kunne se, at der er et misforhold her. Vi mennesker har opfundet og prist de mest fantastiske hælpemidler – med tryk på hjælpe – husholdningsmaskiner, der kunne få en indianer i Amazonas til at tro, at det moderne menneske er af en helt anden art!

Men vi har altså ikke formået at gøre tilværelsen ret meget lettere for det genemsnitlige menneske, heller ikke i den vestlige verden. Her arbejder folk faktisk mere end nogensinde . For nu er kvinderne også ude på arbejdsmarkedet, børnene er på samlebånd og seksuallivet er en spejderlejr med øvelser og åbningstider.

Men vi har jo så travlt med at komme nemt om med tingene, at vi ikke har tid til at leve, elske eller føle tidens kattekløer i hjertet!

Karl fåkking Marx havde en svoger eller fætter, som skrev bogen “Retten til dovenskab”, som jeg har mødt meget få mennesker, der har læst. Selv gider jeg ikke, titlen siger jo alt.

Og nu gider jeg simpelthen ikke træde mere i dét!
Tænk selv, for p..

Reklamer

Ingen kommentarer to “Dovenskab er enhver opfindelses moder”

 1. Bo1 Says:

  Hmm det er ganske interessant Knud, men dovenskab tillægger jeg mest teenage årene 😉 Det var en dyd at være doven, særlig blandt søskende. Det kan søster eller bror gøre mentaliteten.

  Dovenskab som voksen synes jeg er et sundhedstegn hvis man vel og mærke fungerer normalt i samfundet, d.v.s. at man har et job og forsørger sig selv og evt. familie, så skal man sku ha lov at være såkaldt doven, men det er bare min mening 😉

  Cheers B:o)

 2. Rachel Says:

  Dovenskab kan i sig selv være vejen til

  idéen,

  men dens virkeliggørelse sker sjældent ved dovenskab alene.

 3. Rachel Says:

  #2: For

  DEN IDÈ

  er ofte

  det helt nye og over for det helt nye er som regel en masse modstand, og

  vil man have idéen igennem,

  ja så bliver det en kamp op ad bakke

 4. Piraten Says:

  Hvis tålmodighed virkelig er en dyd, hvorfor blev hjulet så overhovedet opfundet?

 5. Bo1 Says:

  Hæ hæ Pirat for at det kan løbe rundt, sælføli 😉

 6. Piraten Says:

  #5, hov hov, det må jo slet ikke løbe, hvis tålmådighed skal forestille at være en dyd…

 7. Tagkatten Says:

  Topmålet af dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang!

  Arbejdsomhed og flid er ikke dyder i sig selv – det er noget de dovne har bildt os ind, for at få os til at gøre det, de ikke selv gider!

  Den korteste vej mellem to punkter, er en lige linie – men kurver er bare lidt sjovere.

  Citat: Tagkatten

 8. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 1 Jeg er lidt uenig. Jeg ville ønske, at nogle af dem, der har et job og forsørger deres familie, ville slappe lidt af. Især dem, der skader mere end de gavner i denne forsørgelsesproces.

  Jeg synes ikke det at forsørge sig selv og sin familie er det eneste, der har en betydning. Hvis det var, så var Saddam Hussein ok, for han havde et job og forsørgede sin familie. Der må altså være mere, der skal tages i betragning, synes du ikke, Bo1?

  # 2 + 3 Nej, det er heller ikke min pointe, at dovenskab er VEJEN til ideen. Dovenskab er MÅLET! At gøre tilværelsen lettere er motivet for alle opfindelser. Vejen til dette mål er ganske rigtigt lang og slidsom for opfinderen. Men ikke nødvendigvis for den pengestærke, der køber idéen billigt og sælger den dyrt.

  # 4 God pointe, du fatter virkelig, hvad jeg skrev! Du burde skrive et indlæg om, hvordan man læser det, andre har skrevet 😉

  # 5 Ja, jeg skal love for, at det løber rundt, hjulet spinner hurtigere og hurtigere.
  À propos dovenskab: Microsoft Danmark er kåret som Danmarks bedste arbejdsplads, og de synes også at have fattet noget. De anbefaler medarbejderne ikke at arbejde for meget, fordi de åbenbart ser længere end rundt om den næste lykkepille. Nedslidste medarbejdere er en dyr “fornøjelse” på et bare LIDT længere sigt!

  For øvrigt løber det rigtig godt rundt for våbenindustrien efter USA’s to krige imod terror, krige, som ifølge fagfolk ikke har nogen nævneværdig effekt i positiv retning. Men igen, så skal man tænke lidt længere end den nærmeste, slørede samtale med vennerne på Café Den Sovende Sæl 😀

  # 7 Jeg elsker, når du er i topform, Tagkat!
  Meen jeg har nu hørt mange analysere protestantismen som arbejdsomhedens perversion, eller omvendt 😉

 9. Bo1 Says:

  Hej Knud Jeg regner ikke dovenskab for afslapning. Men det er jo forskelligt hvordan man ser på det. I mine øjne er dovenskab negativt. Hvorimod afslapning er positivt. 😉
  Cheers B:o)

 10. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  # 9 Så du mener måske, at vi burde være blevet i stenalderen, som en serie B. S. Christiansen-kloner, der ikke kendte til motivet bag opfindelser: at gøre tingene lettere?

  Pointen i mit indlæg er jo, at uden dovenskab var der ingen, der havde opfundet noget som helst, der kunne gøre tilværelsen lettere for os.

  Hjulet er opfundet på grund af dovenskab: “Jeg gider ikke bære denne sæk på mine skuldre, jeg vil trille den!”
  Men dette motiv er altså negativt, hvorfor dets konsekvenser rimeligvis også er det.

  Ellers må man vel sige, at hvis hjulet er positivt, er der også noget positivt ved det motiv, dets opfinder havde for at skabe det.

  Ligeledes skyldes også opfindelsen af køleskabet netop dovenskab: vi gider ikke rende ned til ishuset for at hente is for at køle vor mad ned. Nu kan vi købe et køleskab og derved spare benene. Er det negativt? Tjah, hvis man opvejer fordele og ulemper er det muligvis negativt, at vi ikke bare kan leve som dyr i skoven.

  På den anden side, måske rummer teknologien, som er et produkt af dovenskab, nye og anderledes muligheder for erkendelse, og måske er erkendelse netop en del af det, der gør livet værd at leve. Men det kan også være, at det er helt andre ting, vi bør erkende.

  Om dette kan man sikkert læse mange bøger, og deres eksistens skyldes bl.a. Gutenberg, som hjalp os med at slippe for at skulle skrive alle bøger i hånden. Det gider vi jo ikke vente på, at nogle fattige kinesere gør, i vore dage. Og selvom de er gode til at massefremstille og montere komponenter til billig elektronik (fordi ingen danskere gider til dén løn), er de vel næppe velegnede til at skrive bøger i hånden, på dansk…

 11. Tagkatten Says:

  #10 JO!

  Men der er dælme også opfundet mange unyttige ting: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/entrepreneur/article3264420.ece

  Det får alligevel ikke dit udsagn om dovenskab til at vakle – uanset hvor unyttige de end forekommer, så har opfinderne set anderledes på det………………….

 12. Knud Sandbæk Nielsen Says:

  😀
  Ren Storm P!
  Men de oser rigtig nok af dovenskab!

  Jeg kom til at tænke på de kvinder, som gik 30 km hver dag – ved siden af deres andre gøremål som fattige bønder – for at bære gødning (kolort) op på toppen af et bjerg for at gøde en nyplantet skov.

  Bondesamfundet havde lært, at træfældningen skabte erosion, og nu ville de vende processen om. Dovenskab bider ofte sig selv i halen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: